Wiadomość została wysłana pomyślnie
Trwa wysyłanie wiadomości

Obywatelstwo Brytyjskie 

Zostań obywatelem Wielkiej Brytanii

Become a British citizen

 

 

1.    Sprawdź czy możesz aplikować

2.    Jeśli Twój małżonek jest obywatelem Wielkiej Brytanii

3.    Jak się starać o obywatelstwo

4.    Co po zgłoszeniu się

5.    Ceremonia nadania obywatelstwa

6.    Po ceremonii nadania obywatelstwa

 

1. Sprawdź czy możesz aplikować

Jest wiele sposobów na zostanie obywatelem Wielkiej Brytanii. Najbardziej powszechnym jest tzw. naturalizacja.

Możesz się starać o otrzymanie obywatelstwa poprzez naturalizację jeśli:

  • masz przynajmniej 18 lat
  • masz nieskazitelny charakter (np. nie posiadasz poważnej przeszłości kryminalnej)
  • zamierzasz nadal mieszkać w Wielkiej Brytanii 
  • znasz język angielski oraz zasady życia w Wielkiej Brytanii 
  • spełniasz wymagania rezydencji określone przez urząd 

Zwykle musisz także:

  • mieszkać w Wielkiej Brytanii przez 5 lat przed wystąpieniem o obywatelstwo
  • spędzić nie więcej niż 450 dni poza Wielką Brytanią podczas tych 5 lat
  • spędzić nie więcej niż 90 dni poza Wielką Brytanią podczas ostatnich 12 miesięcy
  • mieć przyznane prawo do nieograniczonego czasowo pobytu w Wielkiej Brytanii
  • mieć udokumentowany swój pobyt w Wielkiej Brytanii przez ostatnich 12 miesięcy
  • nie złamać żadnego prawa imigracyjnego podczas pobytu w Wielkiej Brytanii

Inne wymagania dotyczą osób, których małżonek lub partner jest obywatelem Wielkiej Brytanii (szczegóły w punkcie 2 poniżej).

Do ww. 5 lat nie możesz wliczyć czasu, który spędziłeś w Wielkiej Brytanii jeśli byłeś zwolniony z kontroli imigracyjnej (np. jako dyplomata albo członek wizyty sił zbrojnych).

Innym sposobem na zostanie obywatelem UK jest aplikowanie poprzez 'Zarejestrowanie się jako obywatel Wielkiej Brytanii' (dotyczy głównie osób urodzonych w UK).

Dzieci poniżej 18 roku życia

Możesz starać się o obywatelstwo dla dziecka poniżej 18 lat, jeśli spełnia dane kwalifikacje. Nie musi ono zdawać testu Życie w Wielkiej Brytanii.

Więcej na temat obywatelstwa dla dzieci poniżej 18 lat znajduje się w Przewodniku MN1 (Guide MN1).

Opłaty

Występują różne opłaty w zależności od rodzaju wniosku o przyznanie obywatelstwa.

 

2. Jeśli Twój małżonek jest obywatelem Wielkiej Brytanii

Jeśli Twój małżonek lub partner jest obywatelem Wielkiej Brytanii możesz się ubiegać o obywatelstwo jeżeli:

  • masz przynajmniej 18 lat
  • jesteś zdrowy na umyśle, możesz podejmować decyzje za siebie
  • masz nieskazitelny charakter (np. nie posiadasz poważnej przeszłości kryminalnej)
  • znasz język angielski i zasady życia w Wielkiej Brytanii
  • przyznano Ci prawo do pobytu w Wielkiej Brytanii
  • spełniasz wymagania rezydencji określone przez urząd 

Jeśli Twój małżonek lub partner nie pracuje za granicą, dla rządu brytyjskiego albo dla organizacji związanej z rządem musisz również:

  • mieszkać w Wielkiej Brytanii przynajmniej przez 3 lata przed złożeniem wniosku
  • spędzić nie więcej niż 270 dni poza Wielką Brytanią podczas tych 3 lat
  • spędzić nie więcej niż 90 dni poza Wielką Brytanią podczas ostatnich 12 miesięcy
  • nie złamać żadnego prawa imigracyjnego podczas pobytu w Wielkiej Brytanii

Przed złożeniem wniosku zależy zapoznać się z informacjami dotyczącymi szczegółowych wytycznych i wymagań.

 

3.  Jak się starać o obywatelstwo

Są 3 drogi starania się o obywatelstwo poprzez naturalizację:

  • aplikować samemu
  • zwrócić się do Nationality Checking Service (NCS)
  • skorzystać z usług agenta lub reprezentanta

Aplikuj sam

Należy wypełnić Formularz AN (Form AN) – wniosek o obywatelstwo poprzez naturalizację.

Aplikuj za pośrednictwem NCS

NCS są zarządzane przez samorządy lokalne, które pomogą Ci w złożeniu wniosku. Kliknij i sprawdź czy Twój samorząd lokalny posiada NCS.

Aplikuj, korzystając z usług agenta lub reprezentanta

Agent bądź reprezentant jako firma lub indywidualnie pomoże Ci złożyć wniosek i doradzi w ważnych kwestiach.

Sprawdź czy dany agent lub reprezentant jest zarejestrowany w Urzędzie Imigracyjnym (Office of the Immigration Services Commissioner).

Opłaty

Występują różne opłaty w zależności od rodzaju wniosku o przyznanie obywatelstwa.

Dane biometryczne

Musisz również podać dane biometryczne (odciski palców i zdjęcie). Koszt 19,20 GBP.

Home Office poda kiedy musisz przedstawić dane biometryczne. Twoje dane biometryczne będą przechowywane wyłącznie do czasu ceremonii nadania obywatelstwa. 

 

4. Co po zgłoszeniu się

Otrzymasz list potwierdzający Twoje zgłoszenie. Zwykle przychodzi do około 4 tygodni.

Decyzja na temat Twojego obywatelstwa zostanie sporządzona do 6 miesięcy. Czasem trwa to nieco dłużej.

Zostaniesz poinformowany jeżeli będą potrzebne dodatkowe dokumenty. Jeśli podczas rozpatrywania Twojej aplikacji zmieni się Twoja sytuacja życiowa musisz skontaktować się z działem wiz i imigracji (np. zmienisz adres zamieszkania, weźmiesz ślub lub zostaniesz aresztowany).

Możesz zostać poproszony o stawienie się na rozmowę gdzie będziesz musiał rozmawiać bez obecności tłumacza.

 

5. Ceremonia nadania obywatelstwa

W przypadku kiedy Twój wniosek o obywatelstwo będzie rozpatrzony pozytywnie i masz powyżej 18 lat zostaniesz zaproszony na ceremonię nadania obywatelstwa.

Zwykle dostajesz zaproszenie dla siebie i 2 dodatkowych gości. Przed wejściem na ceremonię musisz okazać swoje zaproszenie.

Opłata za ceremonię wynosi 80 GBP.

Ceremonie odbywające się w Wielkiej Brytanii

Zazwyczaj ceremonie odbywają się blisko Twojego miejsca zamieszkania.

Ceremonię nadania obywatelstwa organizuje samorząd lokalny dla grupy osób. Zarezerwuj datę ceremonii w swoim urzędzie. Możesz również poprosić o prywatną ceremonię.

Ceremonie odbywające się poza Wielką Brytanią

Jeśli rejestrujesz się w celu zostania obywatelem brytyjskim, a nie możesz przebywać w Wielkiej Brytanii ceremonia odbędzie się w ambasadzie lub konsulacie w państwie, w którym mieszkasz.

Jeżeli przebywasz zagranicą tylko rpzez kilka miesięcy, możesz zostać poproszony o przybycie na ceremonię po powrocie do UK.

Jeżeli planujesz dłuższy pobyt zagranicą, możesz zostać poproszony o przedłożenie dowodu, że zamierzasz mieszkać w UK na stałe. 

Podczas ceremonii

Musisz złożyć przysięgę lub przyrzeczenie wierności (w przypadku gdy nie chcesz przysięgać na imię Boga możesz też złożyć inny rodzaj przysięgi). To oznacza, że obiecujesz szanować wszelkie prawa, wolności i przepisy obowiązujące w Wielkiej Brytanii.

Po zakończeniu ceremonii otrzymasz certyfikat obywatelstwa oraz pakiet powitalny.

W niektórych urzędach możesz zakupić pamiątkowe fotografie lub nagrania video z ceremonii. 

Jeśli nie musisz uczestniczyć w ceremonii

Musisz złożyć przysięgę lub przyrzeczenie wierności, ale nie musisz uczestniczyć w ceremonii jeżeli stajesz się:

  • obywatelem brytyjskich terytoriów zamorskich
  • zamorskim obywatelem brytyjskim
  • British subject

 

6.    Po ceremonii nadania obywatelstwa

Kiedy już otrzymasz certyfikat brytyjskiego obywatelstwa, musisz odesłać biometryczne pozwolenie na pobyt do Home Office.

Jeśli tego nie zrobisz w ciągu 5 dni od dnia ceremonii lub daty otrzymania certyfikatu, zostanie nałożona kara w wysokości 1000 GBP.

Podróżowanie do i z Wielkiej Brytanii

Kiedy już staniesz się obywatelem Wielkiej Brytanii, możesz wystąpić o brytyjski paszport. 

 

Aktualizacja dnia 22.06.2016 r.